Mire vigyázzunk, mit nem ehet a macska?

2015. július 16. 08:02 - whdvic

Korábbi cikkünk arról szólt, hogy mit érdemes és szabad a macskának adni ahhoz, hogy a kiskedvenc egészséges, jól táplált szőrmók legyen, ezért most ildomos, hogy elmondjuk, mik azok a dolgok, amiket viszont kerülni kell.

Merthogy nemcsak a kutyusoknál, a cicáknál is vannak tiltott finomságok, amiket az emberek többsége bátran elfogyaszt, de amikkel semmilyen körülmények között nem kínálhatjuk meg a házi kedvencünket.

Bármennyire is kitartóan szemeznek velünk, a következő dolgokat inkább tartsuk meg magunknak:

Édesség, gyümölcs, koffein

A kutyák mellett a macskáknak is tilos csokoládét adni, hiszen az mérgező számukra. A csokoládé és a kakaó ugyanis tartalmaz egy teobromin nevű alkaloidot, amely rendszeres fogyasztás hatására hányást, hasmenést és lázat, rohamot, valamint kómát és halált is okozhat a macskánál.

A gyümölcsök közül a szőlő az, amit nem szabad beletenni cicusunk étrendjébe, hiszen a mazsolával együtt ez is súlyos problémákat okozhat.

Bár nem édesség és nem gyümölcs, érdemes ebben a szekcióban megemlíteni a koffeint, amely az idegrendszer felélénkítése mellett reszketést, valamint hányást és hasmenést is okozhat a cicusoknál.

shutterstock_167055629.jpg

Zöldségek

Bár egészségesnek tűnnek, mégis ki kell hagyni néhány zöldséget a macskák étrendjéből, hiszen ezek is mérgezők.

A hagyma és a fokhagyma a bennük található N-propil diszulfid miatt veszélyes, ami vérszegénységet okozhat, és hatására a vörösvérsejtek is széteshetnek. A velük ízesített húsokat és egyéb ételeket semmiképp se adjuk kedvenceinknek.

Ebbe a kategóriába tartoznak még bizonyos nyers zöldségek. A krumpli mellett a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a petúnia és a belladonna is veszélyes, ha nem főzzük meg őket. Nyersen ezeknek a növényeknek a szára és a levele emésztőrendszeri fájdalmakat és agressziót válthat ki.

Tévhit továbbá az is, hogy tehéntejjel etethetjük a macskát, hiszen azt nem mindegyik egyed tudja feldolgozni, és ha sokat adunk nekik ebből, akkor az ugyanúgy hasmenést, sőt, kiszáradást is okozhat.

Ha megjegyezzünk a felsoroltakat, és ügyelünk, hogy azok semmiképp se kerüljenek bele a cicus étrendjébe, akkor fél lépést már tettünk az egészséges, boldog cica irányába.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr237620428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2015.07.16. 16:46:44

A macskák olyan kurva finnyásak, két nap egymás után nem hajlandó megenni a legdrágább eledelt sem, hogy néha szívesen adnék neki teobrominnal injekciózott szőlőt. A teremburáját.

mortullus 2015.07.16. 19:48:16

Mi ez a faszság már megint?
Belladonnát a macskának? Mármint az elég mérgező nadragulyára gondol a kedves szerző?
És ki ad nyers paradicsom és krumpli szárat meg levelet a macskának? Vagy akár megfőzve....

Kívánom, hogy egy nyers padlizsánlevéltől agresszívá vált maine coon cicus harapja át a torkát az ilyen bloggernek. :)

GépBalta 2015.07.16. 20:52:09

A mienk csak nyers csirkenyakat és szárnyat kap. Azért nagyon oda van. Olcsóbb mint a Wiszkis és talán egészségesebb is. Már vagy 15-16 éves de nem látszik rajta, hogy egyhamar feldobná a tappancsait.

aaeronika 2015.07.17. 00:17:19

Nyilván minden macska más, de az enyém megbolondul, ha krumplit főzök, imádná, de az első két alkalom után, hogy picit adtam neki, rájöttem, hogy mindig kihányja. Ő sajnos nem jött rá az összefüggésre, úgyhogy marad a szomorú szempár és a vinnyogás, amikor krumpli van a közelben. A chipset is rendszerint kilopja a zacskóból, ha nem figyelek. Rágcsálná a paprikát, él-hal az olivabogyóért, a sajtért, a spárgáért.
De ha két egymás utáni napon ugyanolyan ízű macskakaját kap, na azt nem kéri :D

Amúgy tapasztalat, hogy a földimogyorótól is mindig behány szegény, pedig azért is mindig kuncsorog. :(

Terézágyú 2015.07.17. 09:31:55

"Tévhit továbbá az is, hogy tehéntejjel etethetjük a macskát, hiszen azt nem mindegyik egyed tudja feldolgozni, és ha sokat adunk nekik ebből, akkor az ugyanúgy hasmenést, sőt, kiszáradást is okozhat."

Basszus, kit érdekel, hogy van olyan "egyed", kizárólag a városi túltenyésztett macskák között, amelyik nem bírja a tejet???

Attól, hogy egyes emberegyedek kiütést kapnak pl. az almától (!) is, attól még az alma egy gyümölcs, egy emberi táplálék - úgyhogy eszébe sem jut senkinek leírni egy ilyen mondatot, hogy "Tévhit, hogy almával etethetjük embertársainkat..."

Ja, egyébként a mi macskánk is imádja a főt krumplit és sose hányja ki.

Terézágyú 2015.07.17. 09:44:28

"Matula pedig elrakott mindent, azután bedugta a létrát a nád alá, közvetlen Csikasz szállása mellett.
– És mától kezdve a kutyák kint alusznak!
– Bikfic nem szokta meg, Gergő bácsi!
– Majd megszokja. Széna közt, nád alatt még melegük is lesz.
– Nem az én kutyám, Gergő bácsi…
– Hallgasson rám, Gyula, én is láttam már egy-két kutyát életemben."

Burpi Turpi 2015.07.17. 11:29:53

HAgyományos vidéki házi macskánk,aki most kb 3-4 télen 6-7 kg , bejár de kinnt lakik, imádja a tejet is pl, amit sok helyen macskaellenesnek írnak. Neki semmi baja tőle, viszont aki írta a csirkenyakat és szárnyat, tud valamit, mert attól viszont szép lesz a cicó bundája.... Ja az agyontenyésztett cicókra persze h más vonatkozik....
süti beállítások módosítása