Így neveld a kiskutyádat!

2015. július 12. 16:21 - whdvic

Minden kiskutya életében eljön a pillanat, amikor végre beiratkozhat az élet iskolájába. Jönnek a séták, a találkozások a fajtársakkal, a szocializáció és minden izgalmas apróság, ami azért veszélyeket is magában hordozhat.

A gazdik többsége éppen ezért olyan felnőtt kutyát szeretne, aki hallgat rá (és a parancsokra), és akivel nem stressz, hanem élvezet az együtt töltött idő.

Mikortól, mit?

A kiskutyák életében a 6. és a 7. hónap körül indulhat el a profibb tanítgatás, persze a kedvenc állapotának megfelelő formában; ez alatt azt értjük, hogy ha csak nem bombakeresőnek vagy rendőrkutyának neveljük, akkor a fő szempont a kiegyensúlyozott tréning. Csak semmi extrém megerőltetés és vasszigor.

Mielőtt azonban elkezdődne a kutyaiskolában a nevelés, pár dolgot már előzetesen meg kell tanítani a kiskutyának; a korábbi cikkünkben említett szobatisztaságra nevelés mellett fontos a név, a behívás, a tiltás és a pórázon történő sétáltatás.

shutterstock_141772780.jpg

Hogy szólítsalak?

A név és a behívás elengedhetetlen része az alapozásnak, hiszen ezzel szólítjuk és hívjuk magunkhoz kedvencünket. Itt elvárható, hogy ezekre a parancsszavakra a kutyus azonnal reagáljon.

A név legyen könnyen megjegyezhető és kimondható, aminek betanítása a szokásos alapelvek szerint történik: kimondjuk a nevet, majd jutalomfalatot adunk a kutyusnak. A sokszor kimondott név így párosul majd egy kellemes élménnyel.

A behívással egy adott szituációban azonnal magunk mellé parancsolhatjuk a kutyust. Ez lehet a "gyere" vagy a "hozzám", és ugyancsak a jutalomfalatos módszerrel történik a rászoktatás. A "helyedre!" parancsszót úgy nevelhetjük a kicsibe, hogy betesszük a kosarába, majd kimondjuk a bűvös szót.

Tiltás

A "fúj!" és a "nem szabad!" ugyancsak fontos szerepet kap a kedvencek életében, főleg ,hogy nemcsak a kicsik, de a nagyok is hajlamosak mindent a szájukba venni.

Éppen ezért nekünk kell megtanítani arra, hogy ez rossz dolog. A "fúj!" parancs előtt tegyünk a földre valamit, majd amikor a kiskutya odamegy és fel akarja szedni, akkor szóljunk rá. Ha a kedvenc mégis a szájába veszi, akkor nyissuk ki a száját és vegyük ki a bekapott dolgot, majd ismételjük meg a parancsot.

Séta a pórázon

A kiskutyák nem mindig fogadják kitörő örömmel a pórázt és a nyakörvet, ezért mielőtt kimennénk a szabadba, gyakoroljunk otthon. A fokozatosság elvét követve induljunk felfedezésre, és csak pár alkalom után engedjük el póráz nélkül.

Első lépésként jó ötlet a pórázt és a nyakörvet csak úgy ráadni, és hagyni, hogy futkározzon vele. Majd pár alkalom után vegyük kézbe a pórázt, és kezdjük el magunkhoz hívni a kutyust, mialatt mi hátrálunk. Az a jó, ha a kiskutya jön utánunk; ellenkező esetben ne erőltessük a dolgot, próbáljuk meg később.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr287620282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása