Kullancsok és bolhák, mint a kutyák és cicák legfőbb betegségforrásai

2015. május 30. 09:51 - whdvic

Kutyával és cicával a nyár is izgalmasabb egy fokkal, azonban a féktelen erdei mulatságnak, a kert felfedezésének és a hetyke sétának néha megvan a maga árnyoldala.

A kisállatok életét a jó idővel érkező hőség mellett a bolhák és a kullancsok is megkeserítik, amik ellen nem lehet eléggé védekezni, ha nem akarunk később még nagyobb bajt.

Melyik a veszélyesebb: kullancs vagy bolha?

A kullancs és a bolha olyan versenyt játszik kedvencünkön, amihez egyetlen gazdi sem asszisztál szívesen, hiszen a két parazita nemcsak fájdalmas, viszkető sebeket ejt a bőrön, de táplálkozásukkal együtt számtalan kórokozóval is megfertőzi ételadóját.

Ha mégis rangsorolni szeretnénk őket, akkor a győztes egyértelműen a kullancs, amely köztigazdaként halálos betegségeket is hordozhat. Bár néha csúnyábbnak tűnik a következménye, a bolhacsípés ezzel szemben enyhébb kimenetelű fertőzéseket terjeszt.

A kullancs ráadásul nemcsak a kutyára, hanem az emberre is veszélyes lehet, ezért érdemes fokozottan odafigyelni kedvencünkre kiruccanások előtt és után. Indulás előtt célszerű gondoskodni a megelőzésről, megérkezés után pedig az alapos ellenőrzésről.

Milyen betegségeket terjeszthetnek ezek a paraziták?

A bolha vér útján terjedő betegségeket terjeszt leginkább, és bár szerepet játszhat még a modernkori pestisjárványban is, ettől az európai állattartóknak azért nem kell annyira félniük.

A bolhacsípésre legtöbbször az hívja fel a gazdik figyelmét, hogy az állat vakarózni kezd, bőre kipirosodik, szőre korpássá válik. Az allergiás bőrgyulladás mellett macskakarmolási betegséget vagy épp kutyagalandférget is terjeszthet.

A kullancsot sokszor nehezebb észrevenni, hiszen ez a parazita ügyesen el tud bújni, és ha sokáig szívja a kutyus vagy a cica vérét, akkor babesiosis-t vagy Lyme-kórt is okozhat.

kullancsterkep.jpg

Odafigyeléssel és megelőzéssel azonban a kockázatokat lecsökkenthetjük. Bolhacsípésnél célszerű nemcsak a parazita elpusztításáról, hanem egy féregmentesítésről is gondoskodni; a kullancs eltávolítása után pedig figyeljünk a kedvencre, nem-e jelennek meg rajta aggasztó tünetek a csípést követően.

Mindkét esetben van lehetőség a megelőzésre, valamint használhatunk riasztószereket, amikről minden kedvenc esetében érdemes kikérni állatorvosunk véleményét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr357504466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása