Négy dolog, amire oda kell figyelned, ha macskát tartasz

2015. június 12. 17:14 - whdvic

Szeretnél macskát a lakásban, de még nem tudod, hogy ez mivel jár? Imádod a cicusokat, de nem akarsz meglepetéseket? Hogy segítsünk, négy pontba összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Allergia

Ha a család összes tagja áldását adta az új kedvencre, még akkor sem vagyunk közvetlenül a célegyenesben, hiszen számításainkat könnyedén keresztül húzhatja egy gyakori probléma. Az allergia.

Ideális esetben csak akkor döntünk a cicus befogadása mellett, ha nem érzünk legyűrhetetlen késztetést a prüszkölésre, ezért érdemes első lépésként allergiatesztet végezni. Persze akkor sem kell megijedni, ha a teszt pozitív, hiszen néhány trükk a segítségünkre siethet ekkor is.

Ilyen esetben fontos, hogy a macskát ne engedjük be a hálószobába, és igyekeznünk kell a lehető leghigiénikusabb környezetet teremteni magunk körül. Ez bizony sok takarítással, mosakodással és szellőztetéssel jár. Plusz allergia elleni gyógyszerekkel.

shutterstock_155262320_kicsi.jpg

Etetés

Az etetést a cicus életkora határozza meg; a minőség állandó, a mennyiség és a tartalom viszont eltérő.

A kiscicák többször esznek naponta kisebb adagokat, miközben a felnőtt macskák általában napi két kisebb vagy egy nagyobb adagot kapnak. Ügyelni kell arra, hogy ne etessük túl őket, és hogy megfelelő minőségű tápot adjunk neki.

A tálkát minden nap mossuk el, gondoskodjunk a megfelelő vízmennyiségről, és fontos, hogy ne adjunk nekik sok tejet. Bármennyire is él bennünk az a kép, amikor egy angyali kis szőrgombóc tejet lefetyel, ez az ital hasmenést okozhat nekik.

Higiénia

Nemcsak a környezetünk, hanem a macska tisztán tartásáról is gondoskodnunk kell.

Természetes dolog például, hogy a cicusnak tavasszal vagy ősszel hullani kezd a szőre, éppen ezért ilyenkor érdemes gyakran kifésülni a bundáját. Ha kedvencünk sokat jár odakint, akkor át kell nézni a bőrét sebek, kullancsok és bolhák után kutakodva.

A kellemetlen szagok ellen a megfelelően kiválasztott és karban tartott alommal védekezhetünk. Ezt naponta kell takarítani és a tartalmát cserélni, ha pedig több macska van a háznál, célszerű mindegyiknek rendszeresíteni egy saját kis toalett-birodalmat. Ugyanis bármennyire is szeretnénk, nem fognak közösködni.

Összekarmolt bútor, pajkosság és agresszió

A macskák ugyanúgy harcolhatnak egymással, mint a kutyák, és egy-egy küzdelmet több dolog is előidézhet, kezdve a párzási hévtől a terület védelmén át a kicsit durvább játékig.

Nekünk, gazdiknak gondoskodni kell arról, hogy a macska ne érezze magát elhanyagoltnak, és hogy egy háztartáson belül ne idézzünk elő felesleges konfliktusokat; például közös alommal vagy tányérral.

A bútorok összekarmolása ellen három dolgot vethetünk be: a kaparófa mellett jó ötlet a karomvédő vagy a karmok rövidre vágása.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr47537410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tr Wolf 2015.06.13. 22:45:44

Én 3 keresztes macska allergiás vagyok,két macskánk van!A két cicának külön étkező táljai vannak,felváltva esznek,hol a sáját,hol másik táljából,hogy úgymond egymás kajáját eszik meg,ugyanakkor a saját táljukból a sajátot is!Illetve kezdtük két alommal,de eleve egyre akartuk a szoktatást,kb két hét alatt minden gond nélkül egy alomba dolgoznak,nincs semmi hiszti se alommal,se kajával.Csak úgy írom,hogy macskatejet is mindekettő iszik,magátol,hsmenés nélkül,de csak valóban macskatejet.Az egyik 3éves a másik,9hónapos,és a 3éves terepére jött a kicsi 9 hónaposan,mégse igaz a 4 cikk leirtból rájuk semmi,de eginkább az alergiával vigyázás is tapasztalat kérdése,hiszen az nem is az ők közti dolog,hanem én vagyok macska allergiás,két cicával minden tünet nélkül.

E.Katolnai 2015.06.14. 04:16:43

A macskatartók legfontosabb feladata a felelősségteljes állattartás lenne, melynek elengedhetetlen részének kell lennie, h a macskát nem engedik ki a szabadba, mert felelősséggel tartoznak a többi kis állat életéért, létéért. A macskák minden más kisebb állatot levadásznak, leölnek ezért egy igazi állatbarát, állatokat szerető ember sosem engedi ki a macskáját garázdálkodni, h így akadályozza meg annak pusztítását.
Sajna a macskatartók túlnyomó többsége önző, felelőtlen ember, aki arrogáns módon tojik arra, h milyen károkat csinál kedvence. Ezek az emberek nem tisztelik az állatokat nem szeretik az állatvilágot, hanem főleg magukat a saját kényelmüket szeretik, nagyon sok macskatulajdonos még ivartalanítani sem hajlandó cicáját és hallani sem akar felelősségteljes állattartásról.
Azt kellene már egyszer megfogalmazni, h sok embernek nem való a háziállat tartása, mert sem szellemileg sem műveléségileg nincsenek azon a szinten mely elégséges lenne az ilyesmihez.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.14. 08:54:02

@E.Katolnai: ez tipikus sötétzöld duma. Mondhatni, egy macskagyűlölőé.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.14. 09:01:48

Szvsz a poszt egy tudatlan ember irománya.
Olyan apróságok miatt, mint...
- mi az, hogy megfelelő minőségű?
- sose volt egynél több macskám, de ahol ilyesmiről olvastam/hallottam, mindenhol azt javasolták a szakemberek, hogy alomból eggyel több legyen, mint ahány macska van (tenyésztőnél láttam olyat, hogy három macska egy almot használt, szóval itt a bánat tudja, mi az igazság)
- almot takarítani nem naponta egyszer, hanem valahányszor észreveszed, hogy használta a macs
- karomvédő szvsz állatkínzás

Nicktolvaj 2015.06.14. 09:46:06

Négy dolog, amire oda kell figyelned:

1. Ivartalanítás - hogy ne hugyozza összea lakást és ne kaparja szét az ajtót, ablakot

2. Védőoltások, rüh- és bolhairtás - lehet, hogy a macska ki se megy a házból, de te simán behordod hozzá a kórokozókat a cipőtalapdon

3. Táplálkozás - a macska NEM fog megélni a vacsoramaradékon. Ráadásul a macskák többsége allergiás a csirkehúsra, úgyhogy a szárnyashús tartalmú tápokat is kihúzhatod a listáról. A nyers hús meg egyenesen TILOS!

4. Viselkedés - ha a macskád viselkedése megváltozik, irány az orvos. A fertőzések közül se mindegyik ellen van védőoltás, ráasásul a macskák "kedvenc" nem-fertőző betegségei a vesebaj, a húgyúti problémák illetve a fogíny-sorvadás.

Remélem, a poszternek NINCS macskája, mert ha macskatartóként dobálta össze ezt az EMBERKÖZPONTÚ, semmitmondó posztot, nem jósolok hosszú és boldog éveket a macskájának.

Girhes 2015.06.14. 13:45:27

Több, mint húsz éve van macskánk. Eddig hármat kísértünk végig az életén és van pár dolog, amivel nem értek egyet. Úgy vélem, csak a gazdaszempont uralkodott a cikkírónál, az állati szükségletekre nem fordított sok figyelmet.
1) A macskakaja minősége nem állandó: más kell a kiscicának, a serdülőnek, a felnőttnek, az ivartalanítottnak és az idős macskának.
2) Nem felelőtlenség kiengedni a kertbe az állatot. Le fogja vadászni azt, amit le tud, mert ragadozó. Azzal nem teszek neki jót, ha bezárva tartom, amikor kint is lehetne és rohangálhatna, felfedezhetne, vadászhatna. Ahol nincs kert, ott persze más a helyzet, de például bengálit lakásban tartani nem a legjobb ötlet.
3) Az ivartalanításról egy szó sem esik, holott az egyik legfontosabb dolog, ha nem vagy tenyésztő. Már így is rengeteg a kóbor cica, nem kell szaporítani a számukat. Nem igaz, hogy "legalább egyszer kölykeznie kell". Ezt csak a nőnemű gazda gondolja így, ahogy a kandúrok ivartalanítását sok hímnemű gazda mintha azonosítaná a saját férfiasságával.
4) Rendszeres oltásról sem esik szó, ez a másik legfontosabb dolog, különösen, ha kijáró a macska. Nem árt rendszeresen (mi évente szoktuk) megmutatni állatorvosnak, idősebb korában évente egy röntgen, illetve a mi állatorvosunknál már van "idős macska program", ami éves komplex felülvizsgálatot jelent. Nálunk így derült ki az előrehaladott tüdődaganat.
5) Eszembe nem jutna az állatra karomvédőt adni vagy levágni a körmét. Állatkínzás!

E.Katolnai 2015.06.14. 14:20:32

@pythonozok: minden állatot szeretek, volt macskám is, kifutót és kerti ketrecet csináltam neki, mivel ivartalanitva volt, szeretetet, társaságot kapott igen jól érezte magát ... ugyanakkor tisztában vagyok a kárral, amit okozhatnak. Minden állatot szeretni és védeni kell: még a macskaimádóknak is igy kellene gondolkodniuk és esszerint cselekedniük, és akiben nincs felelőségérzet és tisztelet az állatok iránt az semmilyen állatot ne tartson!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.14. 18:02:06

@pythonozok:

Pedig sok igazat írt.

@E.Katolnai:

"a macskát nem engedik ki a szabadba, mert felelősséggel tartoznak a többi kis állat életéért, létéért."

És a macska életéért is. Igen sok veszély leselkedik a kijárós cicákra, csak sajnos vannak olyanok, akik nem maradnak meg a lakásban, ki KELL engedni őket. Ebből sajnos volt már cicahalál is, mérgezett egeret evett szegény, és mire feltűnt a dolog, már túl késő volt. Ez persze a felelőtlen és sötét emberek bűne, hiszen ahol van macska, ott fölösleges, sőt káros mérget kitenni az egérnek és patkánynak.

Nekünk van pár kijárós cicánk, általában nem szokott gond lenni, általában egeret szoktak hazahozni. De nemrég az egyik cicánk hazahozott egy megölt rigót és letette a teraszra. Másnap ismét hozott egyet, majd 5 perccel később még egyet, letette őket egymás mellé a teraszra.

Nos, ez a cica attól kezdve csak éjszaka járhat ki, hajnalban bejhívom és késő estig nem engedjük ki. A szomorú ebben az, hogy nemcsak a h árom rigót ölte meg, hanem a fiókákat is, hiszen a szüleik nélkül elpusztulnak.

"nagyon sok macskatulajdonos még ivartalanítani sem hajlandó cicáját"

Ez megint csak óriási felelőtlenség. A kandúrok rengeteg sérülést szednek össze a verekedések során, általában az ivaros kandúrok nem is élnek 3-4 évnél tovább. A lányokat ugyancsak igen fontos ivartalanítani, különben évente két almot hoznak világra, és ebből a 8-10 kiscicából legalább 7-9 még fiatalon elpusztul. Ez egy cica átlag 10 éves élete során (felelőtlen gazdánál ez maximum) 70-90 elpusztult élet.

Másfél hónapja fogadtunk be egy másfél kilós kiskandúrt, csont és bőr volt szegény, minden csigolyája kiállt, már alig élt. Egy hónap alatt 2.8 kilóra hízlaltuk fel, most már 3 kiló fölött jár, de még mindig nem kövér, csak nagyjából behozta az elmaradását. Sajnos egész életére csenevész marad, vékony csontú és törékeny, biztos már az anyja is éhezett a szoptatáskor.

Milyen ember az, aki hagy így éhezni egy szerencsétlen kis állatot?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.14. 18:26:56

@pythonozok:

Nem gondoltam volna, hogy lesz olyan téma, amelyben egyetértünk.

" mi az, hogy megfelelő minőségű? "

Ha száraztáp, akkor nem szupermarket minőség (vagyis nem Whiskas, Kitekat és hasonló agyonreklámozott szarok), hanem olyan táp, amely legalább 20-30% húst tartalmaz (nem ún. állati fehérjét vagy állati származékokat, mert az többnyire vágóhídi hulladék), továbbá elegendő taurint és DL-methionint. Ez utóbbi a húgykövesedés (leginkább a struvit) ellen kell.

Mi régebben Acanát és Orijent adtunk nekik, de amióta megszaporodott a létszám, sajnos már nem futja ezekre a szuper tápokra, most Happycatet kapnak - ez kb. az a minőség, amit még jó szívvel lehet adni nekik.

A nedves tápoknál is a húztartalomra kell nagyon ügyelni, még a drágábbak is csak 4% húst tartalmaznak, ami ocsmány becsapás. A zooplus.hu oldalán lehet kapni viszonylag olcsón olyan nedves tápot, amely 60% húst tartalmaz.

A kiscicáknak csirkemellfilét szoktunk még adni, pl. az előbb említett másfél kilós kis csontváz naponta kapott 10-15dkg csirmellfilét a száraztáp mellé. Mosat már ritkábban, mert nagyjából rendbejött.

"mindenhol azt javasolták a szakemberek, hogy alomból eggyel több legyen, mint ahány macska van"

Igen, ezt javasolják, ez lenne az ideális, de azért megfelelő szoktatással több macsk a is rá fog járni egy alomtálcára.

"almot takarítani nem naponta egyszer, hanem valahányszor észreveszed, hogy használta a macs"

Ez a titka annak, hogy több cica hajlandó legyen használni egy almot. Ha éjszaka használja, akkor éjszaka is ki kell takarítani.

E célra a csomósodó alom az ideális, a nem csomósodó átverés, nem szabad megvenni.

"karomvédő szvsz állatkínzás"

Az bizony.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.14. 18:28:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én meg azt nem, hogy valaha elhiszem rólad, hogy nőből vagy... :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.14. 18:31:52

@Nicktolvaj:

"Táplálkozás - a macska NEM fog megélni a vacsoramaradékon. Ráadásul a macskák többsége allergiás a csirkehúsra, úgyhogy a szárnyashús tartalmú tápokat is kihúzhatod a listáról. A nyers hús meg egyenesen TILOS!"

Lehet, hogy mi szerencsések vagyunk, mert mindegyik macskánk örömmel megeszi a csirkehúst. Ráadásul van, amelyik csak nyersen hajlandó megenni.

Igen, van némi kockázata a szalmonella miatt, de ha megbízható hentesnél vásárolt friss húst kap (vagyis nem állateledelboltban vásároltat), akkor elenyésző ez a kockázat.

Egyedül beteg cicának nem szoktunk nyers húst adni.

Amit még kihagyott a posztoló: sertéshúst SOHA nem adunk a macskának. Az Aujeszky-kór okozója ritka Magyarországon, de elvileg előfordulhat, és NINCS rá gyógymód.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.14. 18:32:43

@pythonozok: alom témához még annyit, a mi házi kiskirályunk (illetve királynő, de a kiskirálynő picit mást jelent :D) ha egyszerre kell kétfélét intéznie, előbb pisil, majd addig hisztizik, míg ki nem takarítjuk az almot, utána elégedett pofával beletojik és takaríthatjuk újra... :DDD
süti beállítások módosítása