Tudod már, hogyan lehetsz jó gazdi?

2015. május 12. 13:39 - whdvic

Legyen szó macskáról vagy kutyáról, mindig az a legfontosabb, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott nevelést kapjon, amelynek segítségével nemcsak társunk, de családunk szeretett tagja is lehet.

A leghatékonyabb akkor lehet a nevelés, ha az a kölyökkorban kezdődik és folyamatosan tart, valamint ha a pozitív megerősítés mellett jutalmazza a megfelelő viselkedést. Kulcsszó még a következetesség és a szeretet, hiszen aki szereti kedvencét, az sokkal többet tud elérni, hiszen a kölyökkorban szerzett tapasztalatok kihatnak a kisállat későbbi életére is.

Kedvenceinkre is ráfér egy kis tanulás!

A kutyákról köztudott, hogy rendkívül okosak, ráadásul szívesen tanulnak, ezért könnyű velük dolgozni. A gyakori parancsszavakat könnyen megtanulják, és következetes alkalmazás esetén később is hűségesen követik ezeket.

shutterstock_138940370_kicsi.jpg

A közhiedelemmel ellentétben viszont a macskák is nevelhetők, hiába alakult ki róluk az a kép, hogy ezek a fenséges kisállatok távolságtartók, hűvösek és a maguk útját járják. A cica ugyanúgy tud szeretni, mint a kutya, és legalább úgy motiválható.

A jó gazdi pontosan tudja, hogy milyen igényei vannak kedvencének, és azt igyekszik biztosítani. Legyen elég terület és idő a mozgásra és a játékra; legyen megfelelő táp és elég tiszta víz; sose felejtsük el a kötelező oltások mellett a féregtelenítést, a bolhairtást és a kullancsok ellenőrzését.

Mostantól ez már nemcsak az én váram

El kell fogadni azt is, hogy életünk tere a kisállat megérkezésétől kezdve már közös otthon lesz, ahol nemcsak nekünk kell jól éreznünk magunkat. A kutyák és a macskák okkal csinálnak dolgokat, de minden problémára van megoldást; a felásott kert és a lekapart bútorláb tünet, és a háttérben álló forrás kezelhető, az nem a világvége. Csak tudni kell, mi miért történik.

Ha a kutyus például több mozgásra vágyik, akkor a saját érdekünk is az, hogy ezt megadjuk neki. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a szétkapott virágágyás rendberakására megy el ugyanaz az idő, amit egy közös kikapcsolódásra szántunk volna.

Jóban-rosszban, nehézségben

A jó gazdi persze azt sem felejti el, hogy a nehezebb pillanatokra is fel kell készülni, és ha kell, ott kell lenni a kisállat mellett nemcsak jóban, de rosszban is. Ilyenkor segít például a kisállat-biztosítás, amely egyaránt elérhető kutyák és macskák számára is.

A gazdi szabadon dönthet arról, hogy melyik állatorvosnál kezelteti kedvencét, ráadásul az állatorvosi költségeket a biztosító gyorsan megtéríti. A többféle választható csomagból mindenki kiválaszthatja magának a leginkább megfelelőt, amely kevesebbe kerül, mint kedvencünk napi eledele.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr957453598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása