Elfér-e otthon a macska és a gyerek?

2015. június 05. 10:00 - whdvic

Egyik előző cikkünkből mindenki megtudhatta, hogy mire kell ügyelnie, ha olyan háztartásban szeretne kutyust tartani, ahol kisgyermek is van; sőt, megismerhettük a legideálisabb kutyafajtákat, és azt, hogy a picinek miért is tesz jót egy kedvenc jelenléte a háztartásban.

Jogos ezek után a kérdés, hogy mi a helyzet a cicusokkal? El kell-e ajándékoznunk a doromboló aranyost csak azért, mert gyermekáldás elé nézünk? Magunkhoz vehetünk-e egy macskát, ha a lakásban már gyerek rohangál?

Nemcsak a kutya, hanem a macska is jót tehet a gyereknek

A tudomány siet először a segítségünkre, hiszen a legújabb kutatások megállapították, hogy megfelelő higiénia mellett egy állat jelenléte fontos lehet az ember személyiségfejlődése szempontjából.

shutterstock_231502375.jpg

Éppen ezért ne féljünk a macskától, és felejtsük el az olyan tévhiteket, mint hogy a cicus tartása miatt a pici allergiás lesz a macskaszőrre. Ez a hajlam vagy eleve megvan a gyerekben, vagy sem, ráadásul az érintettek sokszor csak a pollenszezonban produkálnak tüneteket.

Ha még azelőtt szeretnénk megbizonyosodni erről, hogy a cicát magunkhoz vesszük, akkor érdemes elvinni a gyermeket egy ismerőshöz, aki tart otthon macskát. Elég egy fél-egy óráig tartó játszadozás ahhoz, hogy kiderüljön az igazság.

Költségesebb, de biztosabb megoldást jelent az allergiavizsgálat, amire napjainkban már a legtöbb allergológiai osztály felkészült.

Elkaphat-e bacit a gyermek a cicától?

A másik kardinális kérdés a fertőző betegségek jelenléte, amelyről sok helyen azt olvashatjuk, hogy bonyodalmak egész sorát okozhatja. A valóság ezzel szemben az, hogy bár van egy pár betegség, amit a cica átadhatna a picinek, de rendkívül kicsi erre az esély.

Az érintett kórokozókat már ismeri a tudomány, sőt, hatékonyan képes ellenük védekezni. Egy megfelelően tartott, állatorvos által évente látott cicus nem tekinthető rizikófaktornak a háztartásban, és ha odafigyelünk a picire, akkor a problémákat jó előre meg lehet előzni.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr147514228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása