Macskát a lakásba? Macskát a lakásba!

2015. június 20. 11:50 - whdvic

Ahhoz, hogy egy kicsit otthonosabbá varázsoljuk a saját kis birodalmunkat, és hogy egy kis izgalmat csempésszünk a mindennapokba, elég egy aprócska szőrmók, aki képes arra, hogy feldobja unalmas, szürke életünket.

Sok macskaimádónak azonban nem adatott meg a kertes ház, ezért az egyetlen hely, ahová vihetné a cicust, az egy szűkös lakás, ahol kevés a lehetőség a mozgásra, és még kevesebb az érdekesség.

Adódik a kérdés: kegyetlenek vagyunk-e, ha ilyen helyen tartunk macskát? Börtön-e a cicusnak egy 40-50 négyzetméteres lak?

Néhány szabály, és nincs probléma

Nos, a fentebb feltett kérdésre a válasz: nem! Nem vagyunk kegyetlenek, sőt, nem is börtönbe csempésszük a cicust, hiszen a macskára nem úgy kell gondolnunk, mint egy örökmozgó vizslára.

Először szögezzük le: a helynél is fontosabb a gazdi személye. Amikor elhatározzuk magunkat a cicus mellett, akkor társat választunk magunk mellé, méghozzá 10-15 évre, és ebből kevés az az idő, amikor a macska édibédi aprócska szőrgombolyag.

Ha kitartunk mellette, ha nem vagyunk allergiásak a macskaszőrre (vagy teszünk ellene, például gyógyszert szedünk), és ha minden nap tudunk vele foglalkozni, akkor még egy szűkösebb lakásban is boldogan élhetünk egymás mellett kedvencünkkel.

shutterstock_259729697.jpg

Szabályok a békés együttélés érdekében

Az első szabály: válasszuk ki a megfelelő cicust. Nemcsak a fajtája, hanem a neme is fontos. Nagyrészt az érzelmeinkre hallgassunk – hacsak nem kapunk olyan tanácsot, ami azzal szöges ellentétben áll –, hiszen ösztönösen megérezzük, hogy ki lesz a mi társunk. Célszerű kiscicussal kezdeni, mert az idősebb macskákhoz végtelen türelem és megértés szükséges.

A második szabály: ivartalanítsuk, főleg, ha fiú a cicus. Így nincs területjelölgetés, harciasság és szökési kísérlet, helyette jöhet a felhőtlen dorombolás a kanapén. A nőstény macskák jobban bírják ivartalanítás nélkül, de ha nem akarunk éktelen visítást a tüzelési időszakban, akkor az ő esetükben is gondoskodjunk a problémáról. Aranyosak a kiscicák, de 6-7 azért belőlük is sok.

Harmadik szabály: tiszta víz, minőségi étel, naponta cserélt alom, kényelmes fekhely. Ehhez nem is kell semmit hozzáfűzni, az ember se érné be kevesebbel, akkor miért épp a kis kedvencnél spórolnánk ki a higiénikus, egészséges dolgokat?

Negyedik szabály: a szőr. A hosszú szőrű macskák csodaszépek, viszont többször is át kell fésülni a szőrüket, és ők az alomban is jobban összekoszolják magukat, majd a lakást. Ha ettől szeretnénk mentesülni, válasszunk rövid szőrű cicust.

Emellett sose felejtsük el: játszunk velük, biztosítsuk a szórakozást nekik (egy korábbi cikkünkben már szóltunk róla, hogy a séta velük is megoldható), és gondoskodjunk a kötelező állatorvosi vizitről. Ha nem szeretnénk később nagy kiadásokat, akkor pedig kössünk kisállat-biztosítást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr677557688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása