Mit ehet a macska?

2015. július 15. 08:49 - whdvic

Sok macskatulajdonos nincs még tisztában azzal, hogy mivel etetheti kedvencét, és hogy mi az, amit mindenképp kerülnie kell. Mostani cikkünk azokat a finomságokat mutatja be - persze a teljes igénye nélkül -, amik jó hatással vannak kedvenceinkre, de ígérjük, nem maradunk adósok a tiltólistán lévő finomságokkal sem.

A cicás gazdiknak már csak azért sem árt a tanács, mert legalább olyan mértékű már náluk a klikkesedés, mint a kutyatartóknál, és miközben egyikük a házikosztra esküszik, addig más csak a maradékot, a harmadik pedig csupán egyféle tápot ad.

Mi akkor az igazság? Mivel tarthatjuk jó egészségben a cicusunkat?

 

Először tisztázni kell a tévhiteket

Szögezzük le, hogy csak tehéntejjel nem lakatjuk jól a macskát, bármennyire is jól mutat az a rajzfilmekben, sőt, annak tartós fogyasztása hasmenést is okozhat. A kiscicáknak ott az anyatej, a nagyobbaknak pedig máshonnan kell biztosítani a szükséges tápanyagokat.

Nem kell félni a boltokban kapható hústól sem, mivel a benne található vírusok a hőkezelés hatására elpusztulnak. Az egyetlen tilos dolog a sertéshús, amit nyersen nem szabad adni a macskáknak.

Attól sem kell félni, hogy a kedvenc veszett lesz, ha nem iszik eleget, és ha a cicus nem akar csapvizet fogyasztani, akkor megpróbálkozhatunk az ásványvízzel is.

Az sem járható út, hogy azért nem adunk elég ennivalót a cicusnak, mert akkor jól fog lakni, és nem fogja levadászni a telek egereit. Kérem, a háziasított cicák azért már nem vadászzsenik.

 

shutterstock_119945809.jpg

 

Minden, ami jó

Fontos a minőségi táp és az állandóan biztosított friss víz, ezt valószínűleg mindenki tudja; a vízzel nincs is baj, de mi lehet az ennivaló?

A prémium száraztápok megfelelő megoldást jelentenek, de figyeljünk arra, hogy fogyasztásukkal megnő a macska vízigénye. A táptól pedig nem alakul függőség, ez városi legenda, az legfeljebb csak a macska fejében él, aki egy vonzó ízpárosítást nem akar elengedni. Ilyenkor a fokozatos adagolással csempészhetjük be az új tápot a régibe, és idővel a macska észre sem veszi, hogy át lett verve.

Ügyelni kell arra, hogy mindig a macska korának és állapotának megfelelő tápot adjunk, és semmiképp se érjük be az olcsó utánzatokkal, mivel azok nem tartják megfelelő kondícióban a cicust.

 

Nincs vega-macska

A macskáról érdemes tudni, hogy rendkívül finnyás, és nem eszik meg mindent, amit elé teszünk, vagy amit talál. A hús pedig mindig fontos lesz számára, a vega-életstílus náluk nem menő, ezt el kell fogadni, hiszen emésztőrendszerük csak kismértékben alkalmas arra, hogy feldolgozza a növényi eredetű táplálékot. A macska a húsból nyeri az A-vitamint és taurint, bár csak hússal nem lehet jól tartani.

Vigyázni kell arra, hogy májból sokat ne adjunk nekik, mivel csontszerkezetük ennek hatására deformálódhat, de kis adagban nincs probléma például a csirkemájjal. A sok húst fogyasztó macskánál pedig azért látjuk azt, hogy füvet vagy egyéb zöldet legel, mert azoknak magas a rost- és vitamintartalmuk.

Éppen ezért a cica kaphat macskamentát, tyúkhúrt, kakukkfüvet, zsályát vagy macskafüvet. A szobanövények azonban mérgezők is lehetnek, vigyázzunk, hogy azokat ne falja fel.

A csontok esetében kerüljük el a szilánkosra törő változatokat, vagyis az apróbb csöves csontokat. Amit érdemes még szem előtt tartani: a maradék nem mindig jelent tökéletes megoldást, hiszen abban sok olyan dolog lehet, amit a cicus nem tud megemészteni.

A házikoszt is csak akkor adható, ha ügyelünk arra, hogy abba a megfelelő alapanyagok kerüljenek.

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr287620394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2015.07.15. 18:15:46

Macskaetetés témában javaslom a pitbullt.....

impala 2015.07.15. 19:31:20

@röf: apróra vágott pitbull?
jó, majd kipróbáljuk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.15. 20:39:11

"Fontos a minőségi táp"

Ez miről ismerhető meg? A reklámok alapján? Whiskas, Kitekat és hasonló szemetek?

"mindig a macska korának és állapotának megfelelő tápot adjunk"

Ez csak általánosság, ebből a tapasztalatlan gazdi semmit nem tud meg.

"A házikoszt is csak akkor adható, ha ügyelünk arra, hogy abba a megfelelő alapanyagok kerüljenek."

Mik azok a "megfelelő" alapanyagok? Vagy úgy keressem az összetételt megadó listán, hogy "megfelelő alapanyag"?

"A szobanövények azonban mérgezők is lehetnek, vigyázzunk, hogy azokat ne falja fel."

Legalább a leggyakoribbakat felsorolhattad volna.

Gyakorlott macsakatartóként természetesen én is tudnék válaszolni, na de nehogy már én végezzem el azt a munkát, amit te nem végeztél el...

Pásztor Miklós 2015.07.15. 20:47:46

Macska etetésre legjobb a felkockázott fideszes troll, például a @röf:

Pásztor Miklós 2015.07.15. 20:49:36

Én csirkenyakat - főzve persze - és lecsókolbászt adok nekik. Persze lopnak a kutyáktól is, amit csak tudnak. A tejet nyakalják és még sosem láttam hogy hasmenésük lett volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.15. 20:57:09

@Pásztor Miklós:

Gratulálok neked, még egy ilyen abszolút politikamentes témába is sikerült beleböfögnöd a politikát. És még te trollozol le másokat?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.07.15. 21:03:21

azért a nyers disznóhústól való félelem nem tudom ha ennyire indokolt. az Aujeszky féle pseudorabies ritka mint a fehér holló és főleg vaddisznókat érint, házi disznónál nagyon ritka.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.15. 21:35:45

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Magyarországon a sertéshúst nem vizsgálják az Aujeszky-kór kórokozójára, mert emberre nem veszélyes. Németországban elvileg adhatsz nyugodtan sertéshúst a cicának - én azért nem tenném -, mert Németország hivatalosan is mentes tőle.

Elhiszem, hogy nálunk is igen ritka. Ám semmi nem indokolja akár a legkisebb kockázat vállalását, amikor baromfihúst alig drágábban, vagy akciók során m olcsóbban is lehet beszerezni a cicának. Én legalábbis szeretem annyira a cicáimat, hogy semmiképpen nem adok nekik disznóhúst.
süti beállítások módosítása