Kutyát szeretnél? Ekkora kiadással kalkulálj

2015. június 19. 15:31 - whdvic

Ahogy abból a híres hitelkártya-reklámból tudjuk, vannak olyan dolgok az életben, amelyeket nem lehet forintosítani. Egy kutyus a háznál minden kincset megér, viszont fel kell készülnünk arra is, hogy pár dolgot nem kapunk meg ingyen.

A kutyus ugyanolyan családtag, mint bármelyikünk, ezért nem felejthetünk el róla gondoskodni: etetni kell, orvoshoz kell vinni, boldoggá kell tenni és tisztán kell tartani.

Ezek a kutyatartás általános költségei:

Étel, víz

Alapvetés, hogy mindenféle olcsó szörnyűséggel nem etetjük kedvencünket, és ennek két oka van. Egyrészt mi sem eszünk meg bármit, másrészt ha a kutya nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz, akkor annak nem lesz jó vége.

Az étkezés költségét számtalan tényező befolyásolja: a termékek ára mellett eltérő lehet a különböző mozgásigényű, életkorú és súlyú kutyusok napi fejadagja. Egy normál mozgásigényű 26 kilós kutya szűk 30 dekát eszik naponta; egy magas mozgásigényű, tíz kilóval nehezebb szeretetcsomag ellenben a fél kilót is igényelheti.

Egy prémium minőségű kutyatáp ára 15 kilós kiszerelésben 10-15 ezer forint között mozog. A víz apróságnak tűnik, de naponta adjunk neki frisset (nagy melegben akár kétszer-háromszor is), így fél-egy liter erre is elmegy.

shutterstock_222021175.jpg

Felszerelés, játék

Mire van szüksége a kutyának, ha játszani vagy sétálni szeretnénk vele? Először is egy jó hámra és egy pórázra, ezeket egy okos vétellel akár tízezer forintból megszerezhetjük, de figyeljünk arra, hogy a nagy olcsóság ne menjen a minőség rovására.

A játék szerencsére kisebb tétel (500-1000 forint), viszont legalább ennyire fontos. A végtelenségig nem lehet szórakoztatni kedvencünket egy összegyűrt plasztiküveggel. Idővel ráadásul kitapasztalhatjuk, hogy melyik játék tetszik neki jobban, és milyen szórakozásban látja örömét (rágcsál-harapdál, kötelet húz vagy épp laszti után szaladgál).

Állatorvos, egészség

Az egyik legnehezebben kalkulálható költség az állatorvosi díj, hiszen ez területenként és kutyánként változó nagyságú. Vidéken olcsóbb, mint Budapesten; kisebb kutyánál nem olyan nagy tétel, mint egy méretes aranyosnál.

Egy folyton bajba kerülő, harciasabb vagy kalandvágyóbb kutyust a kötelező látogatásoknál többször kell vinni, hiszen a baj bármikor megtörténhet. Amivel viszont mindig érdemes kalkulálni: oltások és élősködők elleni védekezés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr687557484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása