Városi legenda: Vajon létezik-e kutya-macska barátság?

2015. június 02. 21:06 - whdvic

Felsorolni is nehéz, hány ifjúsági regény és film szólt arról, hogy a kutya és a macska örök ellenség. Ki emlékszik a Frakkra? A Kutyák és macskák szupertitkos összeesküvésére? Bizony, az emberben élénken él a kép, hogy ez a két kiskedvenc minden lehet, csak barát nem.

Pedig az igazság ennél jóval árnyaltabb, és a tapasztalat szerint nem kellene meglepődnünk azon, amikor egy kutyus és egy cicus jól kijön egymással.

Miért hisszük, hogy rosszban vannak?

Emlékszünk még arra, hogy kisgyerekként úgy tűnt, a kutya férfi és a macska a nő ebben a kapcsolatban? Akkor szinte természetesnek tűnt, hogy ez a két állat nem lehet jóban. Nos, felnőve már tudjuk, hogy ez nem igaz, de akkor miért alakulhat ki viszály köztük?

shutterstock_71009_kicsi.jpg

Számtalan magyarázat él arra, hogy a kutya és a macska miért lehet pariban. Egyesek szerint a macskát még zsákmányállatnak is tarthatja a kutya a méretkülönbségek miatt (az egyik ezért „érdeklődőbb”, a másik ezért távolságtartóbb).

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a két állat eltérő szociális rendszerben él és kommunikál, vagyis nem egy nyelvet beszélnek, nem értik meg egymást, ami pedig okozhat kommunikációs zavart és súrlódásokat a két fél között.

Hiszen amikor a macska dorombol, azt a kutya morgásnak is értheti; és a kutya sem csak akkor csóválja a farkát, amikor boldog; ez utóbbival kapcsolatban kutatók már megállapították, hogy a balról-jobbra és a jobbról-balra történő csóválás nem ugyanazt jelenti az ebek metakommunikációjában.

Tehát ez a két nagyon is különböző állat okkal tarthat egymástól, ha ismeretlenül találkoznak egy sötét sikátorban.

De vajon összehozhatók-e?

A kérdésre egyértelműen igen a válasz, bár vannak ideálisabb, és persze vannak nehezebb szituációk. Természetesen egy kölyökkori találkozás az előbbibe tartozik, hiszen ilyenkor egyik fél sem veszi magára a másik szárnypróbálgatásait (fújások, borzolások, morgások, stb.).

Felnőttként a szakemberek szerint az a jobb, ha a macska az idősebb, de az egyedi tulajdonságok ebben az esetben is sokat nyomnak a latba. Nincs baj, ha a cicus egyszer-kétszer móresre tanítja a kölyökkutyát, és a méretkülönbségek miatt jó, ha a kutya tart a macskától a közös háztartásban élve.

Arra azonban ügyelni kell, hogy olyan kutyát ne próbáljunk macskával összeszoktatni, amelyikről köztudott, hogy korábban nem volt "jófiú" egy cicussal. Ha azonban nincs gond a két állat viselkedésével külön-külön, akkor türelem és kellő szakértelem segítségével csodákat is láthatunk az összeszoktatás során.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr317513216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BruceTheHoon 2015.06.03. 06:07:38

Meg lehet különböztetni balról-jobbra és jobbról-balra csóválást? Nekem mindig úgy tűnt, hogy az ...-balra-jobbra-balra-jobbra-balra-...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.03. 06:14:12

@BruceTheHoon:

Persze, hogy lehet, csak folyamatosan árgus szemekkel figyelni kell a kutyát, s akkor látod, merre csóválja először. :D

BruceTheHoon 2015.06.03. 06:58:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hát ettől tartottam, hogy t.i. videomegfigyelés alatt kell majd tartani a kutyát és kikockázni a csóválás kezdetét.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2015.06.03. 07:02:28

@BruceTheHoon: Megfogod a kutya farkát, és amerre először kileng a teste, annak ellenkezőjébe csóvál.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2015.06.03. 07:04:11

@BruceTheHoon: És nem mind1 h a kutya jobbos v balos. Esetleg gonosz ballibsi, mert akkor este titokban +eszi a makkát.

mézescsók 2015.06.03. 08:22:15

@BruceTheHoon: Részletkérdés. Kövesd térkamerával a blökit. De mit jelent a kétféle csóválás?

Terézágyú 2015.06.03. 08:32:57

Szerintem ott lehet az igazság, ahogy a Garfieldben látjuk: a macska számár a kutya egy szőrös, büdös, nyálcsorgató, ugrálós izé...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.03. 08:34:03

"Miért hisszük, hogy rosszban vannak?"
Azért ez nem szimplán hit kérdése.
Mikor rokonok örökbefogadtak egy menhelyen "felnőtt", kamaszkorú kutyát, egy rövid ideig nálunk vendégeskedett. Amint meglátta a macskánkat máris megpróbálta elkapni.
Nem beszélve a gyerekkoromban körülöttem élő állatokról... kutyák csak akkor nem bántották a macskát, ha együtt nőttek fel. Érdekes módon, csak azokkal a macskákkal kivételeztek, amelyek velük együtt éltek. A szomszédé már nem volt tabu. Szóval szerintem itt többről lehet szó, mint szimpla ragadozó - préda kapcsolatról.

Neonknight 2015.06.03. 08:46:56

@pythonozok: Amiről te beszélsz az csak szimplán a kutya területvédelmi ösztöne. A macskáról akivel együtt nőtt fel tudja, hogy a portához tartozik, azért nem bántja.

Vannak bizonyos testtartások ami pl az egyik állatfajnál az érdeklődés jele míg a másik állatfajnál fenyegető "nenyúljhozzám" jelentése van. Ez simán okozhat nézeteltérést nem összeszokott állatoknál.
süti beállítások módosítása