Hogyan válasszunk magunknak házi kedvencet?

2015. május 04. 18:04 - whdvic

Bár napjainkban egyre gyakoribb, hogy valaki egzotikus kisállatot vesz otthonába, a legnépszerűbb választásnak továbbra is a kutyusok és a macskák számítanak.

Objektív szemmel nézve azt mondhatjuk, hogy az ember nem nyúlhat mellé velük, hiszen tudja, mit kap; rengeteg a szakirodalom és a mindennapos tapasztalat. Más kérdés, hogy szubjektív szemmel kinevetjük azt, aki ilyet mond ezekről a mozgékony, pihe-puha szeretetforrásokról.

Garfield vagy Marmaduke?

Amíg csak a tévében látjuk őket, addig nem nehéz őket elképzelni otthonunkban, de ahogy eljön a pillanat, amikor választani kell kutya és macska, fajta és méret között, úgy válik az egész folyamat életünk egyik legnehezebb döntésévé. Főleg azoknak, akik nem dédelgetnek évek óta álmokat, és nem határozták el magukat konkrétumok mellett; igen, azokra gondolunk például, akik a Rex felügyelő óta németjuhászt szeretnének…

shutterstock_161832497_kicsi.jpg
Nos, a felelős kisállat-tulajdonos pontosan tudja, hogy a döntéskor nemcsak a vágyakat, hanem a lehetőségeket is figyelembe kell vennie. Hol, mekkora helyen tudom tartani a kedvencemet; mennyit tudok vele lenni a hétköznapokban; milyen igényei vannak a kisállatnak? Rengeteg olyan kérdés, amelyből egy mindig akad, ahol kompromisszumot kell kötni.

Az általunk választott kedvenc remélhetőleg 10-15 évig is elkísér minket, vagyis nem a hosszú hétvégére keresünk magunknak unaloműzőt. Aki kutyát vagy macskát akar, az tisztában van vele, hogy egy hűséges társat választ magának.

Te mindenre felkészültél? Gondold végig!

Éppen ezért tudnunk kell, hogy testileg, lelkileg és anyagilag fel vagyunk-e készülve a kisállattartásra. Nem ugyanannyiba kerül a táp, az oltás és a tartás egy macska, egy spániel és egy pitbull esetében. Nem árt az sem, ha nem vagyunk allergiások az állatszőrre; ha igen, és például a macska a ludas, akkor szerethetjük bármennyire is a török angórát, a helyes választás egy imádnivaló kutyus lesz.

Legyünk tisztában a saját környezetünkkel is: kertes házban vagy társasházban lakunk? Ha kicsi a lakás, akkor ne nagy mozgásigényű állatot válasszunk! Mi mennyire szeretjük az aktív kikapcsolódást? Le fogjuk vinni sétálni, játszani kedvencüket? Társat keresünk vagy munkakutyát? Kan vagy szuka legyen? Kölyök vagy idősebb menhelyi állat? Érdemes pontosan letisztázni az ilyen kérdéseket előre.

Ha már tudjuk, hogy kutya vagy macska lesz a szerencsés, de még nem tudjuk, melyik fajta tetszene, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy ellátogatunk egy állatmenhelyre. Egyszerre szomorú és örömteli ilyenkor, hogy itt bőséges a választék, ráadásul a gazdi és a kedvenc egymásra találhat, amely fontos az ilyen hosszú távú kapcsolatokban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr967429926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása