A kisállattartás tízparancsolata

2015. május 27. 19:30 - whdvic

Kutyust vagy cicust magunkhoz venni nem csak akkor mulatságos, amikor a kisállat még kölyök, cuki és játékos. A felelősség az első pillanattól az utolsóig szól, és kedvencünkkel nem pusztán házőrzőt vagy társat, hanem családtagot is nyerünk magunknak.

Éppen ezért észbe kell vésni, mit szabad és mit nem szabad tennünk; mi az, amit mindig be kell tartanunk ahhoz, hogy szerethető, gondoskodó gazdik legyünk.

1. pont: Csak annyi állatot szabad magunknál tartani, amennyit megfelelően el tudunk látni. Sose tartsunk olyan állatot, amelyet mi csupán kölyökként szeretnénk; sem a kutya, sem a macska nem játékszer, amit félredobhatunk, ha már nem kell.

2. pont: Légy türelmes! Ne szidj, ne büntess túl szigorúan, és légy mindig következetes! A kutyának és a cicának a gazdi a legjobb barátja, viszont ők még a legerősebb kapocs esetén sem értik meg mindig, hogy mit akarnak tőlük! Idő kell mindenhez!

3. pont: Biztosítsd a megfelelő ételt és tisztaságot számukra! A kutya és a cica is szereti a jó falatokat, és hasznos, ha ezeket a gazditól kapja.

shutterstock_125558561_kicsi.jpg4. pont: Játssz velük! A gazdi a legfontosabb, és a kedvenc szenved, ha nem kapja meg azt a szoros kapcsolatot, amire vágyik! Minden nap legyen egy olyan időszak, ami csak kettőtöké! Ne hagyd túl sokáig magára!

5. pont: Biztosítsd a mozgás lehetőségét; szabadban, kerten kívül is. Hadd futkározzanak, játszanak a társaik között, réten, erdőben, parkban!

6. pont: Fogadd el, hogy a kutyáknak és a macskáknak is vannak egyéni tulajdonságai, amiket idővel már nem lehet megváltoztatni. Ahogy a tiédet sem! Tolerancia, hiszen ezek legalább olyan fontosak a kedvencnek, mint a sajátjaid neked!

7. pont: Légy velük jóban, rosszban, öregségben! A kedvenc nem tud elmenni egyedül az állatorvoshoz, ha beteg, és el fog jönni a pillanat, amikor gondoskodni kell róla öregkorában.

8. pont: Ne üsd meg! A kutya és a macska is árthatna neked, de a jól nevelt, hűséges kedvenc ezt sose teszi. Gondolj mindig erre!

9. pont: Beszélj hozzájuk! Szeretik a hangodat!

10.pont: Ne kényszerítsd őket arra, hogy vásári mutatványosok legyenek! Ne kelljen bohóckodniuk, szót fogadniuk idegeneknek, hiszen az életük nem a cirkusz!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr947496848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jean Paul Amondó 2015.05.28. 15:37:56

11. Hátul is legyen szemed, amíg kicsik különösen, nehogy rálépj, mert mindig körötted sertepertélnek. :)
Ugyanígy vigyázni a balesetveszéllyel, pl. huzat miatt becsapódó ajtó, stb.

a Lojalista 2015.05.28. 15:54:33

Nekem a kiscicám a mindenem, mert annyi szeretet kapok Tőle, mint még soha, senkitől. Épp ezért vagyok kedves "GazdiMamija" és hűséges szolgája. :)) Annyira kifejlett közöttünk a kommunikáció, ha csak rám néz (többféleképp tud), már tudom mit gondol, mit akar.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.05.28. 15:55:58

12. Te örökre a gazdija vagy. Akkor is, ha öreg és beteg. Tudd, hogy meg fog öregedni melletted, és végig fogod nézni a halálát is. Ha ezt nem vállalod, neked nem való kisállat.

(nagyon visszataszító szokásnak tartom, hogy az öreg kutyát, cicát behajítják menhelyre, mert "már öreg")

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.05.28. 16:17:38

@Jean Paul Amondó:

Nagyon igaz. Amikor hullámos papagájom volt, aki szeretett a padlón sertepertélni, bizony csak csoszogva mertem hátrálni pl. a mosogatótól. Ez annyira belém ivódott, hogy szegényke halála után is még évekig így mozogtam. Hallottam olyan esetről, amikor a hátralépő gazdi agyontaposta a kismadarat.

Cicával ez talán nem akkor veszély, náluk arra kell nagyon ügyelni, hogy ha leülünk pl. az ágyra, alaposan vizsgáluk meg a helyet, mert esélyes, hogy a takaró alatt ott alszik a cica. Egy felnőtt cicát is meg lehet ölni, ha ráülünk.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.05.28. 19:30:54

@jobangel: "(nagyon visszataszító szokásnak tartom, hogy az öreg kutyát, cicát behajítják menhelyre, mert "már öreg") "
Nem simán visszataszító, mélységes gazemberség.
süti beállítások módosítása