1. Az etetés gyakorisága!
Kicsiknél hat hónapos korig a napi négyszeri, egyéves korig a napi 2-3-szori etetés az ideális, és a 1,5-2 éves kutyáknál térhetünk át fixen a napi kétszeri etetésre.
Egyesek szerint elég naponta egyszer enni adni nekik, de ez nem minden esetben javasolt, hiszen a nagy „zabálás” megterhelheti a szervezetüket, és még bélcsavarodást is okozhat.
2. No csirke!
Vagyis a csirkét érdemes kerülni, mivel bár értékes tápanyagokat tartalmaz, néhány kutyus allergiás tüneteket produkál a hatására. Ráadásul sok gyenge minőségű tápba is ezt adagolják például marha helyett, amit aztán a címkén elfelejtenek feltüntetni, vagy csak ímmel-ámmal teszik.
3. Nincs mozgás közvetlenül evés előtt és után
Hogy miért? Mert gyomorcsavarodást okozhat, főleg étkezés után. Egyes fajták persze hajlamosabbak erre a betegségre, míg mások kevésbé, de a gazdinak célszerű minden esetben ügyelnie arra, hogy teli hassal ne ugrándozzon a kutyus.
4. Kerüljük a nyers húst!
Az ok: az Aujelszky-betegség, amelyet a nyers húsban található kórokozók terjesztenek, és ami halálos kimenetelű is lehet.
5. Kerüljük a konzervet!
Annak ugyanis akár 90 százaléka is lehet víz, miközben nem tartalmaznak eleget a szükséges tápanyagokból.
6. Tisztaság
A tálat minden nap tisztítsuk meg; nem kell nagy mosogatás, elég csak egy rövid öblögetés, hiszen könnyebb így, mint amikor már mindenfajta étel összeállt.
7. A hizlalás tilos!
Embernél sem dicséretes, hát még egy kutyusnál. Sajnos a gazdik többsége hajlamos arra, hogy túletesse kutyáját, miközben a jutalomfalatokat is bőségesen osztogatja. A túlsúly komoly probléma, ezért már a kezdetektől egészségesen kell táplálni a kutyust, és ne féljünk fogyókúrára fogni, ha úgy érezzük, kezd elszaladni vele a ló.