Hét dolog, amit tudnod kell a kutyák táplálkozásáról

2015. július 18. 08:12 - whdvic

1. Az etetés gyakorisága!

Kicsiknél hat hónapos korig a napi négyszeri, egyéves korig a napi 2-3-szori etetés az ideális, és a 1,5-2 éves kutyáknál térhetünk át fixen a napi kétszeri etetésre.

Egyesek szerint elég naponta egyszer enni adni nekik, de ez nem minden esetben javasolt, hiszen a nagy „zabálás” megterhelheti a szervezetüket, és még bélcsavarodást is okozhat.

2. No csirke!

Vagyis a csirkét érdemes kerülni, mivel bár értékes tápanyagokat tartalmaz, néhány kutyus allergiás tüneteket produkál a hatására. Ráadásul sok gyenge minőségű tápba is ezt adagolják például marha helyett, amit aztán a címkén elfelejtenek feltüntetni, vagy csak ímmel-ámmal teszik.

3. Nincs mozgás közvetlenül evés előtt és után

Hogy miért? Mert gyomorcsavarodást okozhat, főleg étkezés után. Egyes fajták persze hajlamosabbak erre a betegségre, míg mások kevésbé, de a gazdinak célszerű minden esetben ügyelnie arra, hogy teli hassal ne ugrándozzon a kutyus.

shutterstock_170532896.jpg

4. Kerüljük a nyers húst!

Az ok: az Aujelszky-betegség, amelyet a nyers húsban található kórokozók terjesztenek, és ami halálos kimenetelű is lehet.

5. Kerüljük a konzervet!

Annak ugyanis akár 90 százaléka is lehet víz, miközben nem tartalmaznak eleget a szükséges tápanyagokból.

6. Tisztaság

A tálat minden nap tisztítsuk meg; nem kell nagy mosogatás, elég csak egy rövid öblögetés, hiszen könnyebb így, mint amikor már mindenfajta étel összeállt.

7. A hizlalás tilos!

Embernél sem dicséretes, hát még egy kutyusnál. Sajnos a gazdik többsége hajlamos arra, hogy túletesse kutyáját, miközben a jutalomfalatokat is bőségesen osztogatja. A túlsúly komoly probléma, ezért már a kezdetektől egészségesen kell táplálni a kutyust, és ne féljünk fogyókúrára fogni, ha úgy érezzük, kezd elszaladni vele a ló.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr887620454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petimegmondja 2015.07.20. 17:35:17

Az előző posztot miért töröltétek?
süti beállítások módosítása