Kutya a lakásban? Elmondjuk, hogy csináld!

2015. június 21. 10:51 - whdvic

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy miképp lehet macskát tartani egy lakásban, ezért illő, hogy a kutyásoknak is a kedvébe járjunk.

Nemcsak a fővárosban és környékén, hanem a nagyobb vidéki városokban is népszerű a társasházakban, panellakásokban történő kutyatartás. Van, aki bár imádja a kutyákat, mégsem tudja elképzelni, hogy a négy fal közé beengedje őket, míg más szerint ez egy természetes dolog.

És persze nem is tudná másképp megoldani a problémát. Inkább így, mint hogy nélkülük kelljen élni. Érdemes ezért végigvenni, hogy mire kell odafigyelni a lakásban tartott kutyusok esetében. Fő ugyanis az ő boldogságuk.

Szórakozás, kikapcsolódás

Alapszabály, hogy minden esetben gondoskodni kell a kutyus kikapcsolódásáról. Nem lehet olyan nap, amely úgy telne el, hogy ne játszanánk velük, hogy ne sétáltatnánk meg őket, és hogy ne mutatnánk ki, mennyire fontosak nekünk.

A gazdinak gondoskodnia kell arról, hogy a kutya megkapja a szükséges testmozgást és intenzív kikapcsolódást.

shutterstock_105896411.jpg

Egyedüllét, távozás

A kutyust ugyanúgy rá kell szoktatni az egyedüllétre, mint bármi másra; erre a fokozatosság elvét szem előtt tartva trenírozhatjuk. A búcsúzkodás sose legyen intenzív, és a megérkezés se azzal teljen, hogy azonnal egymás nyakába ugrik a gazdi és a kutyus.

A hazatérés utáni rövid távolságtartást követően persze jöhet a simogatás, séta és játék. A kutyáknak talán nálunk is fontosabb a napirend, amit célszerű, ha minél többször be tudunk tartani. Így csökkenthető a stressz, és biztosítani tudjuk neki a megfelelő szellemi és fizikai terhelést.

Óvintézkedések

A fentiek mellett azért nem árt, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb legyen a csábítás a lakásban. A fontos dolgokat nem hagyjuk elől, az ő szintjükön nem tartunk könyveket, cd-ket és dvd-ket, és a paplanokat, párnákat jó mélyre tesszük.

A vezetékeket befújhatjuk spray-jel, a növényeket biztonságba helyezhetjük a kritikus időszakra, és a konyhát, mosdót is érdemes zárni. A kutyusok imádnak azokkal a dolgokkal játszani, amiken még érződik a gazdi illata, ezért a személyes dolgainkat is jobb, ha visszük vagy bújtatjuk.

El kell fogadnunk, hogy az ezekkel történő játék a kutyáknál ösztönös viselkedés, nem gonoszságból teszik. Az evolúciót nem győzhetjük le néhány ejnyebejnyével.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legyjogazdi.blog.hu/api/trackback/id/tr427557696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aranyi Gábor 2015.06.22. 09:06:07

Életben nem volt kutyád, vizslád biztosan nem... Munkába menés előtt rövid séta - TUDJA, h. a rövid körön megyünk. A lakásba érve leereszti a redőnyt, ha simogatnám, csukott szájjal morog, nem kísér ki. (Eleinte nem engedte becsukni az ajtót...) Hazaérvén elkapja a karom, szalad pár kört, aztán felrángat az ágyra, lába a vállamon, és miközben az oldalát simizem, olyanokat sóhajt, mint a kisgyerek, akit fél óra sírás után vettek föl... Aztán elrohan a pórázáért. Lenn a leghosszabb körre vezet - annak változatainál lábhoz simul, és a fejével jelzi, merre menne tovább. Pontosan annyival húz, amennyivel még éppen tudom követni. Amikor kirohanta magát, onnan szépen kocog tovább láb mellett. A többi kutyával barátságos - amelyik csak egyszer is morgott rá, azt kilométerekről ugatja. Idegenekkel is barátságos, pláne, ha előbb szépeket mondanak rá. A lakásba viszont senki ismeretlent nem enged be, beáll az ajtóba és ugat, amíg be nem mutatom az illetőt. Fenn hozza azt a játékát, amit éppen preferál. Ha elege van v. ha nem érek rá, mögém fekszik az ágyra, v. a lábam mellé, ott várja ki vagy a játék, vagy a következő séta idejét. Ha csak boltba megyek, ajtóig kísér, és ott is fogad. Tudja, h. senkire nem ugorhat föl - ezt úgy oldja meg, hogy két lábra áll, és ha kezet nyújtasz neki, annak dől, ha nem, akkor megpróbál lassan neked dőlni... A teljesen halkan, szövegkörnyezetben elhangzott parancsokat ("javaslatokat") is fölismeri és örömmel teljesíti. ... Szóval, ne a Csodadoktort kövesd, mert ő csak általánosságokat tud a kutyákról, viszont minden kutya egyéniség - a vizsla meg nem is kutya, és Cezar barátunk sem sokat ismer közülük, pedig Amerikában is elég gyakoriak!...

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2015.06.22. 12:11:32

@Aranyi Gábor: Mint vizslás: így van! Amúgy ez a blog egy rakás szar, vagy idiótáknak szól vagy a szerző próbálja több-kevesebb sikerrel felfedezni a kutyatartás alapjait.....

fénycsepp 2015.06.22. 15:23:13

azért nem mindegy, milyen kutyáról van szó.
süti beállítások módosítása